V rámci národního kola nejprestižnější světové gastronomické soutěže Bocuse d´Or proběhla také doprovodná soutěž mladých talentovaných studentů Kulinářského umění Young Chef. V sobotu 6.5.2023 byly v Praze vyhlášeny výsledky a sedmnáctiletý Jan Bauer z Českých Budějovic obsadil 2. místo. Byla to jeho vůbec první kuchařská soutěž, které se zúčastnil. Vedle gastronomie Jan Bauer studuje i na gymnáziu a dokazuje, že je možné skloubit akademickou a učňovskou přípravu bez toho, aby se jeden obor musel obětovat ve prospěch druhého.
Mladý Jihočech uspěl v celorepublikové soutěži talentovaných studentů kulinářského umění. Kromě vaření staví raketu a programuje
Soutěž propojuje mladé talentované studenty
Soutěž KU Young Chef propojuje mladé talentované studenty s profesionály v oboru s dlouholetou praxí. Právě respektovaní šéfkuchaři jsou mentory pro mladé kuchaře. Během soutěže jim pomáhají radami k nezaplacení a později jim mohou pomoci získat perspektivní zaměstnání. Zakladatel soutěže Jiří Roith říká: „Výrobky těchto mladých studentů gastronomie jsou srovnatelné s výrobky mistrů kuchařů s dlouholetou praxí a i samotná účast v této soutěži jim otevírá lukrativní pracovní perspektivy.“
Vzdělání je klíčovým krokem ke kariéře
Středoškolské vzdělání je bezesporu klíčovým krokem na cestě k budoucí kariéře. Mladí lidé čelí rozhodnutí, kterou cestou se vydat a někdy se setkávají s tlakem vybrat si mezi akademickým směrem a učňovským školstvím. Příběh talentovaného Jana Bauera dokazuje, že se studenti nemusí bát učňovského školství a dokonce mohou studovat na dvou středních školách současně.
Jan Bauer studuje gymnázium i kuchařské umění
„Syna vždy bavila matematika, hrál závodně šachy, a když ukončil pátý ročník základní školy, osmileté gymnázium byla celkem přirozená volba“, říká maminka Jana Bauera. „Na gymnáziu Jírovcova v Českých Budějovicích studuje s velmi dobrými výsledky, a když se začal zajímat o vaření a různé hobby kurzy už mu nestačily, obrátili jsme se na paní ředitelku Střední školy a Vyšší odborné školy cestovního ruchu v Českých Budějovicích. Jsme velice rádi, že zde synovi umožnili individuální vzdělávání - tím spíše, že případ takového žáka ještě neměli - a může se učit jak na kuchaře, tak i souběžně pokračovat ve studiu na gymnáziu“, doplňuje otec Jana Bauera.
„Myslím si, že učňovské školství má stejnou hodnotu jako akademické vzdělání a jak říkají moji rodiče, dobrých řemeslníků je a bude nedostatek," říká Jan Bauer. "Vaření mi přináší radost, i když v kuchyni v reálném provoze je to opravdu dřina. Na gymnáziu mne zase baví fyzika, programování, 3D tisk a to mi otevírá dveře k dalším možnostem. Myslím si, že kombinace obou oblastí se mi neztratí. Teď právě programuji web pro Budějovický Majáles a od podzimu s podporou mého gymnázia navrhuji a stavím raketu pro II. ročník soutěže SŠ a VŠ studentů Czech Rocket Challenge. Loni nám selhal záchranný systém a raketa havarovala, takže jsem pro nyní navrhnul sice větší, ale současně odlehčený stroj s odlišnou nosnou konstrukcí, pevnějšími úchyty lan, výkonnějším letovým počítačem a pro letové testy jsem vyvinul a vyrobil raketový motor na tuhé palivo KNSB. Snad se letos zadaří.“
Zdroj: KU Young Chef 2023
Sdílet článek:
Vytisknout článekSouvisející články
Hrdinové na výměnném pobytu v Jihočeském kraji
Čtyři dny plné inspirace, praktických zkušeností a mezinárodních přátelství – takový byl výměnný pobyt žáků z Jihočeského kraje a Bavorska. V rámci společného projektu zaměřeného na podporu řemesel si...
Jihočeská hospodářská komora podpoří první ročník Majálesu v Českém Krumlově
Ve středu 7. května 2025 ožije historické centrum Českého Krumlova studentskou energií. Město hostí první ročník Majálesu, autentické oslavy studentského života pořádané studenty pro studenty. Jihočes...
Duální vzdělávání je prioritou, ale legislativní úprava musí být funkční
Hospodářská komora České republiky považuje duální formu odborného vzdělávání za klíčový prvek modernizace odborného vzdělávání. Model, v němž praktická výuka probíhá přímo na pracovištích firem, může...