V rámci národního kola nejprestižnější světové gastronomické soutěže Bocuse d´Or proběhla také doprovodná soutěž mladých talentovaných studentů Kulinářského umění Young Chef. V sobotu 6.5.2023 byly v Praze vyhlášeny výsledky a sedmnáctiletý Jan Bauer z Českých Budějovic obsadil 2. místo. Byla to jeho vůbec první kuchařská soutěž, které se zúčastnil. Vedle gastronomie Jan Bauer studuje i na gymnáziu a dokazuje, že je možné skloubit akademickou a učňovskou přípravu bez toho, aby se jeden obor musel obětovat ve prospěch druhého.
Mladý Jihočech uspěl v celorepublikové soutěži talentovaných studentů kulinářského umění. Kromě vaření staví raketu a programuje
Soutěž propojuje mladé talentované studenty
Soutěž KU Young Chef propojuje mladé talentované studenty s profesionály v oboru s dlouholetou praxí. Právě respektovaní šéfkuchaři jsou mentory pro mladé kuchaře. Během soutěže jim pomáhají radami k nezaplacení a později jim mohou pomoci získat perspektivní zaměstnání. Zakladatel soutěže Jiří Roith říká: „Výrobky těchto mladých studentů gastronomie jsou srovnatelné s výrobky mistrů kuchařů s dlouholetou praxí a i samotná účast v této soutěži jim otevírá lukrativní pracovní perspektivy.“
Vzdělání je klíčovým krokem ke kariéře
Středoškolské vzdělání je bezesporu klíčovým krokem na cestě k budoucí kariéře. Mladí lidé čelí rozhodnutí, kterou cestou se vydat a někdy se setkávají s tlakem vybrat si mezi akademickým směrem a učňovským školstvím. Příběh talentovaného Jana Bauera dokazuje, že se studenti nemusí bát učňovského školství a dokonce mohou studovat na dvou středních školách současně.
Jan Bauer studuje gymnázium i kuchařské umění
„Syna vždy bavila matematika, hrál závodně šachy, a když ukončil pátý ročník základní školy, osmileté gymnázium byla celkem přirozená volba“, říká maminka Jana Bauera. „Na gymnáziu Jírovcova v Českých Budějovicích studuje s velmi dobrými výsledky, a když se začal zajímat o vaření a různé hobby kurzy už mu nestačily, obrátili jsme se na paní ředitelku Střední školy a Vyšší odborné školy cestovního ruchu v Českých Budějovicích. Jsme velice rádi, že zde synovi umožnili individuální vzdělávání - tím spíše, že případ takového žáka ještě neměli - a může se učit jak na kuchaře, tak i souběžně pokračovat ve studiu na gymnáziu“, doplňuje otec Jana Bauera.
„Myslím si, že učňovské školství má stejnou hodnotu jako akademické vzdělání a jak říkají moji rodiče, dobrých řemeslníků je a bude nedostatek," říká Jan Bauer. "Vaření mi přináší radost, i když v kuchyni v reálném provoze je to opravdu dřina. Na gymnáziu mne zase baví fyzika, programování, 3D tisk a to mi otevírá dveře k dalším možnostem. Myslím si, že kombinace obou oblastí se mi neztratí. Teď právě programuji web pro Budějovický Majáles a od podzimu s podporou mého gymnázia navrhuji a stavím raketu pro II. ročník soutěže SŠ a VŠ studentů Czech Rocket Challenge. Loni nám selhal záchranný systém a raketa havarovala, takže jsem pro nyní navrhnul sice větší, ale současně odlehčený stroj s odlišnou nosnou konstrukcí, pevnějšími úchyty lan, výkonnějším letovým počítačem a pro letové testy jsem vyvinul a vyrobil raketový motor na tuhé palivo KNSB. Snad se letos zadaří.“
Zdroj: KU Young Chef 2023
Sdílet článek:
Vytisknout článekSouvisející články
Řemeslná výstava - Řemeslo má zlaté dno
Více než 1 500 návštěvníků si ve čtvrtek 5. června na Výstavišti v Českých Budějovicích vyzkoušelo, že řemeslo skutečně má zlaté dno. Interaktivní výstava v rámci akce Dobrodružství s technikou nabídl...
Hrdinové na výměnném pobytu v Jihočeském kraji
Čtyři dny plné inspirace, praktických zkušeností a mezinárodních přátelství – takový byl výměnný pobyt žáků z Jihočeského kraje a Bavorska. V rámci společného projektu zaměřeného na podporu řemesel si...
Jihočeská hospodářská komora podpoří první ročník Majálesu v Českém Krumlově
Ve středu 7. května 2025 ožije historické centrum Českého Krumlova studentskou energií. Město hostí první ročník Majálesu, autentické oslavy studentského života pořádané studenty pro studenty. Jihočes...