Aktuality

HK ČR žádá podnikatele, aby protiepidemická opatření v provozovnách zachovali. Pomoci mohou metodiky a doporučení odborových asociací

12. únor 2021
Byznys HR a personalistika Legislativa a účetnictví Koronavirus

Pokud se podnikatelé rozhodnou při neprodloužení nouzového stavu znovu otevřít, Hospodářská komora na ně apeluje, aby sami zajistili bezpečné podmínky jak pro zákazníky, tak pro zaměstnance. Využít mohou pravidla proti šíření onemocnění covid-19, která pro ně sestavily podnikatelské svazy, unie a asociace, jež Hospodářská komora zastřešuje.

Podnikatelé musí sami zvážit, zda v současné situaci povolají zpět své zaměstnance a zákazníkům budou znovu poskytovat služby. Zároveň jsou si vědomi své odpovědnosti provozovat své provozovny tak, aby byly pro zaměstnance i zákazníky bezpečné, tedy aby v prostorech byl minimalizován přenos nákazy.

Hospodářská komora proto v souvislosti se situací, kdy nebude prodloužen nouzový stav, dnes projednávala s desítkami svazů, unií a asociací nastavení pravidel pro zvýšení prevence před šířením onemocnění covid-19 v provozovnách podnikatelů.

Z jednání vyplynulo, že pokud jim to situace umožní, většina podniků je připravena v následujících dnech otevřít své provozovny, a to dokonce za nadstandardních podmínek doporučených podnikatelskými svazy podle oborů.

Pravidla provozů jednotlivé asociace v současnosti aktualizují, aby je podniky mohly co nejdříve využít. Například Česká komora fitness vydala manuál pro provoz vnitřních sportovišť, bazénů, solárií a saun a dnes jej doplnila o 5+5 základních pravidel pro bezpečný provoz jak pro provozovatele, tak i pro zákazníky. Zajištění bezpečného prodejního prostředí pro své zákazníky i zaměstnance dnes garantoval i Svaz obchodu a cestovního ruchu. Základní desatero bezpečného provozu pro ubytovací zařízení a gastropodniky sestavila Asociace hotelů a restaurací. Také Český svaz pivovarů a sladoven připomněl, že už na podzim vznikl program Bezpečná restaurace, který umožní otevřít hospody a restaurace, aniž by se staly zdravotním rizikem pro návštěvníky nebo obsluhu.

Hospodářská komora vyzvala podnikatele, aby využili všech dostupných možností, kterými můžou přispět k tomu, aby se nezvyšovaly stavy nemocných a hospitalizovaných. Kromě toho, aby důrazně vymáhali dodržování základních pravidel u zaměstnanců i na zákaznících, jako jsou rozestupy, správné nošení roušek a dezinfekce rukou, mají zvýšit dezinfekci prostor, zintenzivnit větrání a použít moderní technologie, kupříkladu na vytrasování zaměstnanců nebo vyčištění vzduchu. Rovněž mají nadále zabránit zvýšené koncentraci zákazníků.

Hospodářská komora zároveň konstatovala, že ukončení nouzového stavu bude mít vážné dopady do kompenzací pro podnikatele. Proto vyzývá vládu, aby zahájila s podnikatelskými svazy jednání o tom, jak by měla vypadat státní podpora, kdy činnost podnikatelů bude nadále omezena třeba zákonem o ochraně veřejného zdraví.

 

Doporučený postup zaměstnavatele při poskytování pracovního volna zaměstnanci k testování a očkování od Ministerstva práce a sociálních věcí

 

Zdroj: Hospodářská komora ČR


Sdílet článek:

Vytisknout článek

Související články

26. září 2025
HR a personalistika

Sekce zaměstnanosti Hospodářské komory si stanovila čtyři priority, na které se zaměří v příštím období

Hlavními prioritami jsou digitalizace, rovné odměňování, dohody a zkrácené úvazky a také cena práce.  

Přečíst celý článek
23. září 2025
HR a personalistika Legislativa a účetnictví

Nová povinnost pro zaměstnavatele: Nástup cizince musí hlásit ještě před započetím práce

Od 1. října 2025 vstupuje v platnost nová povinnost pro všechny zaměstnavatele, kteří přijímají do pracovního poměru cizince – včetně občanů Slovenské republiky. Zaměstnavatelé nově musí ohlásit ná...

Přečíst celý článek
12. září 2025
Byznys

Mapa globálních oborových příležitostí: Objevte nové šance pro rozvoj vašeho podnikání

Chcete rozšířit své podnikání? Pomůže vám Mapa globálních oborových příležitostí.

Přečíst celý článek