Aktuality

Jak podpořit firemní inovace? Výzva Proof of Concept pomůže s vývojem řešení i vstupem na trh

04. červenec 2025

Mezi aktuálně vyhlášenými dotačními výzvami vyčnívají ty, které se zaměřují na výzkum, vývoj a inovace. Schopnost vytvářet a uvádět na trh nové produkty, technologie či služby dnes odlišuje úspěšné podniky od těch, které jen drží krok. V tomto článku se proto blíže podíváme na podporu firemních inovací. Konkrétně si rozebereme výzvu Proof of Concept (PoC), která patří mezi méně známé nástroje dotační politiky, ale nabízí široké možnosti využití a zajímavou podporu pokrývající až 70 % nákladů projektu.

Podpora od prvního nápadu po pilotní produkt

Výzva Proof of Concept (OP TAK) cílí na dvě klíčové fáze vývoje inovativního řešení: vstupní fázi (aktivita A), kdy si firmy mohou ověřit, zda je jejich nápad technicky a komerčně realizovatelný, nebo dokončovací fázi (aktivita B), kdy potřebují své řešení po technické stránce dokončit, důkladně otestovat a ověřit a připravit se pro vstup na trh.

Aktivita A: Ověření nápadu

Podpora je určena na otestování kritických míst řešení, analýzu trhu, identifikaci dalších nutných kroků. Cílem je zjistit, zda je projekt technicky uskutečnitelný a pro trh zajímavý. Výsledkem projektu je studie proveditelnosti. Typicky cílí podpora na mzdy interních pracovníků, služby a provozní náklady.

Aktivita B: Finalizace vývoje produktu

Zaměřuje se zejména na dotažení řešení z podoby funkčního prototypu do produktu uplatnitelného na trhu. Zahrnuje realizaci pilotních projektů a další aktivity testování, ověřování a validace řešení. Výsledkem pak je nejen připravený produkt, ale i plán jeho uvedení na trh.

Kdo může žádat a na co lze dotaci použít?

Výzva je otevřena do 18. 9. 2025 pro podniky do 499 zaměstnanců. Výše podpory dosahuje až 70 % způsobilých výdajů, a to zejména na mzdy vývojových pracovníků, materiál a komponenty, externě nakupované odborné služby, případně vybavení pro realizaci projektu. Délka projektů se obvykle pohybuje mezi 12–18 měsíci. Výzva je ideální pro menší firmy i startupy, které chtějí posunout své inovativní řešení ke komercializaci.

PoC přináší víc než jen dotaci

Výzva Proof of Concept nabízí podnikům nejen finanční podporu, ale i prostor pro systematické ověření, zda jejich inovace skutečně obstojí v praxi. Firmy díky projektu lépe pochopí tržní potenciál svého řešení a odhalí případné technické, obchodní či kapacitní slabiny včas. PoC zároveň zvyšuje důvěryhodnost vůči investorům i partnerům, kteří uvidí konkrétní výsledky a ověřené postupy. Pro mnohé podniky může být právě úspěšně dokončený projekt PoC impulsem pro vstup na nové trhy nebo získání strategické výhody. Často také zrychlí interní rozhodování, rozproudí inovační kulturu ve firmě a usnadní přístup k dalším formám financování, například z programu Aplikace.

Grantuj: Váš partner pro výzkumné a inovační dotace

 

Grantuj se specializuje na dotační podporu výzkumu, vývoje a inovací. Pomůžeme vám projekt správně nastavit, připravit a úspěšně zrealizovat.

Mgr. Jiří Kvíz, jednatel

Grantuj s.r.o.

Tel.: +420 602 603 641 

LinkedIn

www.grantuj.cz


Sdílet článek:

Vytisknout článek

Související články

19. srpen 2025
Tisková zpráva Společenská odpovědnost

Hospodářská komora pomáhá podnikům hodnotit udržitelnost: vzniká nový on-line nástroj

Jsme součástí projektu Greenpact.

Přečíst celý článek
14. srpen 2025
Tisková zpráva Stavebnictví

Hospodářská komora prosazuje změny v návrhu novelizace požadavků na výstavbu, chce zabránit dalšímu prodražování staveb

Hospodářská komora České republiky uplatnila k návrhu novely vyhlášky stanovující požadavky na výstavbu 81 zásadních připomínek. Cílem výhrad je zabránit nesrozumitelným kolizím s již existujícími pře...

Přečíst celý článek
12. srpen 2025
Cestovní ruch

Hospodářská komora navrhuje pět kroků pro férovější a jednodušší podnikání v gastronomii

Zjednodušit pravidla, podpořit poctivé podnikatele, zlepšit pracovní podmínky a přitáhnout zpět mladé lidi do oboru. Hospodářská komora přichází s konkrétními návrhy, které mohou české gastronomii ote...

Přečíst celý článek