Tisková zpráva JHK: Burzu pracovních příležitostí…

Tisková zpráva JHK: Burzu pracovních příležitostí si chválili nezaměstnaní i firmy

Burzu pracovních příležitostí si chválili nezaměstnaní i firmy
Marek Nekola z Týna nad Vltavou dokončil studium na vysoké škole, práci však nenašel a ocitl se v registru úřadu práce. Ten ale zřejmě brzy opustí, a to díky Burze pracovních příležitostí, kterou dnes poprvé uspořádala Jihočeská hospodářská komora (JHK) v Českých Budějovicích ve spolupráci s úřadem práce. „Překvapilo mě, že se něco podobného vůbec koná. Jsem z toho ale nadšený. Měl jsem tu dnes domluvené schůzky u konkrétních firem, ale ještě se vrátím a zkusím i další pohovory," pochvaloval si absolvent oboru stavební management VŠTE v Českých Budějovicích.
S myšlenkou uspořádat Burzu pracovních příležitostí, kde by měli příležitost na jedné straně zaměstnavatelé poptávající příslušné pracovní pozice a na straně druhé zájemci o odpovídající pracovní uplatnění, přišla JHK, jak vysvětlil ředitel úřadu JHK Luděk Keist. „Jako zástupce zaměstnavatelů jsme si vědomi, že firmám na jihu Čech stále chybí kvalifikovaní lidé. Ve spolupráci s úřadem práce a vysokými a středními školami jsme vytipovali vhodné uchazeče o zaměstnání, které jsme na burzu pozvali. Nakonec dorazilo přes sedmdesát lidí. Těší mě, že akci ocenili jak uchazeči o práci, tak firmy, které projevily zájem o její opakování," řekl Luděk Keist.
„Aktivitu JHK jednoznačně vítáme a oceňujeme. Podařilo se nám během jednoho dopoledne získat kontakty na několik potenciálních zaměstnanců, a to i na pozice, jako jsou konstruktér či kontrolor jakosti, což považuji za jednoznačný úspěch," zdůraznila personální ředitelka MOTOR JIKOV Group a.s. Iva Fantyšová.
Klempíře a izolatéry hledala na burze Monika Vaníčková z táborské firmy Střechy Vaníček, s.r.o. „Zdá se, že jsem byla minimálně z poloviny úspěšná. Bohužel u druhého uchazeče hrála roli velká vzdálenost firmy od místa jeho bydliště," řekla Monika Vaníčková. Stejný problém bude zřejmě řešit i Martin Valenta z Vimperku. „Jestli najdu práci například v Českých Budějovicích, čeká mě stěhování. Vytipoval jsem si na burze sedm firem, které si chci obejít a zjistit, jaké mám možnosti. Pět let jsem pracoval jako konstruktér a dodělával si vysokou školu se zaměřením na obchod a techniku, takže doufám, že si dnes vyberu, zatím z toho mám dobrý pocit," podotkl Martin Valenta po pohovoru s HR managerem firmy Engel strojírenská s.r.o. Michalem Šustákem. Ten byl s výsledkem burzy spokojen.
„Podobné akce vždy determinují čtyři procenta lidí, kteří jsou v registru úřadu práce, ale pracovat nechtějí. Už teď ale mohu říct, že burza pro nás byla úspěšná. Zpovídali jsme minimálně jednoho člověka, který pracovat chce a bude šikovný, takže i kdybychom dnes získali jen jeho, budeme spokojení. Burza pořádaná JHK nás stojí mnohonásobně méně, než například inzerát v novinách. Uvítáme, když se akce bude opakovat," zdůraznil Michal Šusták.
Upozornil také na problém, kterému čelí firmy v příhraničí. „Když máme v rámci EU společný trh pro pohyb pracovních sil a zboží, chtělo by to i volný pohyb kontrolních orgánů inspektorátu práce. Pak by bylo vidět, kolik z těch osmi procent nezaměstnaných na Českokrumlovsku si jezdí vydělávat do Rakouska," podotkl Michal Šusták.
Do akce se kromě JHK a Krajské pobočky úřadu práce v Českých Budějovicích zapojily Vysoká škola technická a ekonomická v Č. Budějovicích, Informačně vzdělávací středisko Jihočeského kraje, VOŠ, SŠ a COP Sezimovo Ústí, Vyšší odborná škola, Střední průmyslová škola automobilní a technická ČB.

Vydáno: 01.04.2015